first_imgPhotographs:  José Hevia Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/886762/where-eagles-dare-house-gras-arquitectos Clipboard Area:  1000 m² Year Completion year of this architecture project Spain Year:  2017 Photographs Where Eagles Dare House / GRAS arquitectos CopyHouses•Andratx, Spain Architects: GRAS arquitectos Area Area of this architecture project ArchDailycenter_img Houses CopyAbout this officeGRAS arquitectosOfficeFollowProductsGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAndratxSpainPublished on January 16, 2018Cite: “Where Eagles Dare House / GRAS arquitectos” 16 Jan 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesSynthetics / AsphaltMitrexSolar RoofMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalPlumbingSanifloGreywater Pump – Sanifast®SWH190WoodLunawoodInterior ThermowoodMembranesEffisusAVCL Systems for FacadesSinksCosentinoBathroom Collection – Silestone® WashbasinsDoorsStudcoPocket Door Trims – CavKitWoodStructureCraftEngineering – Architectural & FreeformMetal PanelsRHEINZINKPanel Surface Finish – prePATINA-LineHanging LampsEureka LightingSuspended Lights – BloomMetallicsBaileyFacade Systems- I-Line Snap-On Feature ChannelMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?“雄鹰”住宅 / GRAS arquitectos是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Where Eagles Dare House / GRAS arquitectosSave this projectSaveWhere Eagles Dare House / GRAS arquitectos Save this picture!© José Hevia+ 13Curated by Danae Santibañez Share “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/886762/where-eagles-dare-house-gras-arquitectos Clipboard Projects Manufacturers: Porcelanosa Grupo, Urbatek, L’antic colonial, Noken, SystempoolInterior Design:Paul Brindle, Sean FitzpatrickArchitects In Charge:Guillermo Reynés, Álvaro PérezCity:AndratxCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!© José HeviaText description provided by the architects. WHERE EAGLES DARE a house in connection to the sky. A nest in the mountain. Ethereal architecture for a new time thanks to technology. An opportunity for new materials and construction systems. The house wants to fly and leave the hill, cutting out its natural connection to the ground.All about this project is the site: a hill top in Mallorca, an empty natural space offering dramatic topography and fabulous views. How to design a house in such a plot at the best possible location?Save this picture!© José HeviaThe program defined by the client demanded maximization of the 360 º panoramic views whilst keeping privacy; is it possible to expose the house to the views and keep privacy? The design strategy projects the house out of the hill as much as possible; the house “flies out” of the mountain with a dramatic cantilever; by doing this operation, the house takes distance from the street, providing privacy, and opens to the views: the valley and the sea.The organization of the house is very simple but very effective. The house is accessed through a plaza at the back of the house, a Mediterranean plaza paved with local stone and lush vegetation. The house hides the view so a surprise effect is achieved once in the house.Save this picture!© José HeviaAll the view immediately opens up once entering the house, providing a full panoramic view of the valley and the sea. The are no borders between the interior and the exterior, all is a big open lounge space. The pool due to the infinity effect brings the distant sea closer to the house.Save this picture!ElevationsBy projecting the first floor out as much as possible a shelter-shade opportunity is given to the ground floor, so the living areas are protected from the strong Mediterranean sun of the island. The program for the ground floor is mainly the living area, kitchen and a small TV room.Save this picture!© José HeviaAll house floors are connected through a central core with a glass elevator and a floating stair. The first floor is the “eagle”, the part of the house leaving the mountain and creating the dramatic unique effect of the house.Save this picture!© José HeviaThe bedrooms are located here, all of them with an outdoor terrace. The special location of the master bedroom is an opportunity for a full corner opening maximising the floating effect. The roof top is just a deck, what else can it be at its location. Breathtaking views for extra sitting and lounge areas.Save this picture!© José HeviaThe program of the basement is complementary to the house, a garage, a gym, a small Spa and guest accommodation where the basement is visible because of the slope. The glass walls of the pool create an interesting interaction and provide natural light to the basement.Save this picture!© José HeviaThe garden design is based on the traditional Mallorcan terracing strategy due to the extreme slope. Different levels, “Bancales” are created using the local stone. Olive trees, rosemary, lavender an other local plants are planted. Paths are created between the different levels and small plazas, terraces become great viewpoints to enjoy the views.Save this picture!© José HeviaThe choice of materials for the house reinforces the concept. The white krion coating at first floor provides lightness to the design, and not less important, less weight to the structure.Ground floor is mostly glass, both windows and façade, protected from the direct sun by the cantilever of the first floor. The windows with transparent sun protected glass and the façade with ventilated frosted glass. The basement is cladded in the same stone as the mountain so it merges with the rocks.Save this picture!© José HeviaThe structure of the house is a big challenge. The concrete structure at the basement is the base for the steel structure of the rest of the house. The big cantilevers of the project, as already mentioned, protect from the direct sun, so does the design of the fins at first floor, all that combined with the position of the house at the top of the hill makes the house extremely efficient in summer, providing shade and cross ventilation. The house is also built with the highest sustainable standards: passive insulation, ventilated facades and full reusage of rain water and grey waters for irrigation purposes.Save this picture!© José HeviaProject gallerySee allShow lessPortuguese Football National Team Headquarters / RiscoSelected ProjectsEnclave Book Pavilion / Aether ArchitectsSelected Projects Share “COPY”last_img read more