first_imgArchDaily Architects: NDA Year Completion year of this architecture project Year:  U house / NDA 2007 Save this picture!+ 27 Share Canada Projects Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/13121/u-house-nda Clipboard CopyAbout this officeNDAOfficeFollowProductsWoodGlassBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMontrealWoodOfficesHousesInfrastructureCanadaPublished on February 20, 2009Cite: “U house / NDA” 20 Feb 2009. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Classic™ SeriesVinyl Walls3MArchitectural Finishes DI-NOC in Ned Ludd Public HouseShower ColumnshansgroheOverhead ShowersWindowsKalwall®Kalwall® in Featherstone High SchoolLightsLouis PoulsenLamps – LP Slim BoxSealantsEffisusBi-adhesive Tape – 2BondDSConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsPlantersJakobGreen Walls – GreenKitUrban ApplicationsPunto DesignPunto Benches and Litter Bins in Public Space ImprovementsPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WArmchairs / Couches / Futons / PoufsFreifrauArmchair High – MarlaAcousticBASWA acousticThermal-Acoustic System – BASWA CoreMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Text description provided by the architects. The U-House was designed by architect Natalie Dionne to house both the family residence and her office space. Along with her partner, who works in cinema, she drew plans and began construction in 2003. Originally, the couple bought a small industrial building and a rare vacant lot adjacent to it. The U plan was achieved by adding two additions to the original building, one at each end of the vacant lot. Save this picture!Recommended ProductsDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcDoorsGorter HatchesRoof Hatch – RHT AluminiumDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE LuceDoorsSolarluxBi-Folding Doors – EcolineThe U-House exploits the idea of fluidity between interior and exterior spaces. The Ipê wood deck which is an extension of the dining room’s inlaid wood floor helps to confound the boundary between inside and outside when the large accordion style door is opened. At the other end of the L shaped deck, one of the original buildings huge windows is actually a garage door that also opens up fully to seamlessly integrate the living room with the garden. For added spatial continuity and a layered effect, the wood and steel façade elements of the new additions were mapped to the interior. Save this picture!Doors and windows of Cedro wood, marine plywood panels and cedar bifold shutters are all stained for uniformity and mimic the color of the brick on the original building (dating back to 1926). Save this picture!A large Sunburst Honey Locust was planted the day after the foundations were poured to provide shade to the largely fenestrated south facing façade during the hot summer months. Its acid yellow foliage in early spring inspired the accent color found throughout the interior. Save this picture!In summer, at night, the upstairs windows are opened and the shutters are closed. This ensures sufficient ventilation, guarantees privacy, protects from the rain, and keeps the south-facing rooms nicely cool.Save this picture!Project gallerySee allShow lessOil Rig Eco Resort by Morris ArchitectsArticlesGreen Campus Symposium and Workshop at the Texas Tech’s College of ArchitectureArticles Share CopyHouses•Montreal, Canada U house / NDASave this projectSaveU house / NDA “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/13121/u-house-nda Clipboard “COPY”last_img read more