first_imgManufacturers: Delta Light, Calle 20, Haus design center, La Germania y Teka, Mosaicos La PeninsularCollaborators:Arch. Saúl Andrés Salazar Ruiz, Arch. Luis Fernando Cano Cuevas, D.I. Vanessa Pérez GonzálezOther Participants:Cancelería/ Alumax, Mobiliario/Calle 20, Pisos/ Mosaicos la PeninsularArchitect In Charge:Xavier Eduardo Salas HernándezCity:MeridaCountry:MexicoMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Tamara UribeRecommended ProductsPorcelain StonewareGrespaniaPorcelain Tiles- CoverlamFiber Cements / CementsDuctal®Ductal® Cladding Panels (EU)Porcelain StonewareCosentinoSurfaces – Dekton® Chromica CollectionPorcelain StonewareCeramiche KeopeCeramic Tiles – BackText description provided by the architects. At the main entrance, a double height open foyer is surrounded with plants, and a big wooden fence that serves to protects the facade against the sun rays coming from the west. The Livingroom and dining area are continuous and looking to a huge window looking to the garden, this garden serves as the heart and the lungs of the house. The double height dining room and the kitchen have sliding doors that allow a nice view to the courtyard; this gives a special sensation of amplitude and connection between the indoor and outdoor spaces.Save this picture!© Tamara UribeSave this picture!Lower Floor PlanSave this picture!© Tamara UribeThe property limit walls that surround the house were covered with pieces of stone obtained from digging the pool, in this manner the reused of this material allowed to lower the costs and at the same time give local identity to the project. The west and east facades were covered with the traditional “French style” tiles produced in a local Factory, giving a modern twist to this material that is traditionally used in the floors of the colonial houses. In the courtyard, this two materials (French tiles & recovered stoned) were precisely combined with a really good selection of plants and the swimming pool which was finished with a special stucco that contains a particular ink obtained from the cortex of a local tree. A really light and high steel structure with a special sunscreen mesh protects an open lounging area next to the pool; this steel structure captures more space volume giving this area a really nice sense of amplitude.Save this picture!© Tamara UribeSave this picture!Section ASave this picture!© Tamara UribeThe master bedroom was placed at the very back of the plot to give it more intimacy and silence, this space has a “double height” ceiling, one of its walls is covered with Stone.  A lower height wall was covered in tropical Wood subtly divides the room from the bathroom.  Once in the bathroom, an interior garden gives continuity to the same concept of the rest of the house “in contact with nature”. In the second floor, two spacious bedrooms were placed, each of them has a private balcony with magnificent sights, allowing at the same time the cross ventilation very needed in this hot weather zone, natural sun lighting and the contact with green areas.  Save this picture!© Tamara UribeAbove the master bedroom, a generous terrace and a green roof were designed to allow the stars contemplation. The gardened area in this roof reduces a few grades the indoor temperature in the master bedroom, achieving in this manner lower energy consumption, reducing the need for the air conditioning system. All the surfaces around the house (walls & ceilings) were cover with white stucco and the special ink obtained from a local tree cortex named “Chukum”, achieving a nice combination of local materials such as Natural Stone, French style tiles and an endemic selection of different plants and trees.Save this picture!© Tamara UribeProject gallerySee allShow lessBates Smart Plans to Suspend a New Sydney Stadium Above the City’s Central StationArchitecture NewsBjarke Ingels Designs Micro WeGrow School in New YorkArchitecture News Share Star House / Xavier Salas Arquitectos Star House / Xavier Salas ArquitectosSave this projectSaveStar House / Xavier Salas Arquitectos Photographs:  Tamara Uribe Manufacturers Brands with products used in this architecture project Mexico ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/901860/star-house-xavier-salas-arquitectos Clipboard Save this picture!© Tamara Uribe+ 32Curated by Danae Santibañez Share Photographs Year:  ArchDaily CopyHouses, Houses Interiors•Merida, Mexicocenter_img Projects Area:  320 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/901860/star-house-xavier-salas-arquitectos Clipboard “COPY” CopyAbout this officeXavier Salas ArquitectosOfficeFollowProductsStoneConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsMeridaMexicoPublished on September 12, 2018Cite: “Star House / Xavier Salas Arquitectos” [Casa Estelar / Xavier Salas Arquitectos] 12 Sep 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialCoffee tablesFlexformCoffee Table – GipsyCurtain WallsIsland Exterior FabricatorsPace Gallery Envelope SystemWoodSculptformTimber Battens in Double Bay HouseStonesCosentinoSilestone and Dekton in Villa OmniaBricksNelissenInner Wall Bricks – LückingPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsAir Facade PanelsWoodBlumer LehmannData Processing for Wood ProjectsEducational ApplicationsFastmount®Hidden Panel Fastener at Massey UniversitySealants / ProtectorsTOPCRETMicro-Coating – Baxab®More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream 2018 Houses “COPY” Architects: Xavier Salas Arquitectos Area Area of this architecture projectlast_img read more