first_img Photographs Projects Gresham Street House / Jackson Teece ArchDaily CopyHouses, Renovation, Houses Interiors•Brisbane, Australia Area:  198 m² Year Completion year of this architecture project Houses Photographs:  Christopher Frederick JonesSave this picture!© Christopher Frederick JonesRecommended ProductsWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedWindowsSolarluxSliding Window – CeroMetallicsKriskadecorMetal Fabric – Outdoor CladdingDoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaText description provided by the architects. This re-creation of a family home, tailored to its occupant’s lifestyles, was realised through careful consideration of layout and context. Gresham Street House is an example of vernacular architecture, the architect and Director of Jackson Teece, Daniel Hudson lived there for 6 years before taking on the redesign. Ultimately, he has taken an existing “Queenslander” and shaped the design to create a home that acts as the epitome of shelter in a harsh climate.Save this picture!Scheme“Internally it was almost the opposite of what it should be. It was around the wrong way. So the main objective was to reconfigure the layout, the program of the house, without changing any of the wall locations.” – Daniel Hudson, Jackson Teece Director.Save this picture!© Christopher Frederick JonesThe retention of the existing masonry, coupled with a pragmatic and performative design defined the spatial arrangement and material selection. Passive sustainability and design principles resulted in reduced waste, minimising the carbon footprint and embodied energy. The house can be opened up in summer to purge heat and closed down to cocoon its occupants in the winter. The addition of a flexible indoor/outdoor pavilion type space further supports an energy-efficient design and provides a large communal family space with a connection to the pool and landscape.Save this picture!Floor plansThe redesign of the floor plan responds directly to the site’s orientation and context. The living spaces which were located on the southwest of the plan are now connected to the garden and have become the heart of the home. Relocating these functions into a pavilion at the rear of the house provides a more appropriate response to the context and provides a space for family activities and entertaining.Save this picture!© Christopher Frederick JonesThe design carefully considered solar access and control. The pavilion addition faces north, featuring angled timber blades to shade the east and west façades. Modeling determined the blade’s angle, eliminating direct solar penetration during the summer, with full sun penetration in winter. Galleries of louvers are oriented to encourage cool air flow from the pool and the cooling bay breeze from the east, while high positioned louvers allow heat to escape.Save this picture!© Christopher Frederick JonesEfficiency in use of materials, such as the re-purposing of porcelain and stone slab off-cuts, required pre-planning and careful overseeing of manufacture to ensure reduced waste. Considered selection of plantation timbers, inclusion of rainwater tanks for garden irrigation and installation of a solar array was also undertaken to limit this project’s short and long-term environmental impacts.Save this picture!© Christopher Frederick JonesA new secure timber batten entry annex flanks the existing eastern façade, allowing the house to be left open to freely ventilate, the entry stair doubles as an internal access to the lower level resulting in reduced spatial impact on floor space. It also shades the masonry from direct sun moderating internal temperature.Save this picture!Section + ElevationThe family now benefit from a house that responds to their daily lives; the sequence of leaving for school or work and equally returning home, a common family recreation space, but also alternate spaces that can be shut down for privacy or to get away.Save this picture!© Christopher Frederick JonesVisual and physical connection to landscape and open space is a recurring theme in the design, contributing to a subtropical living experience. Close collaboration with the structural engineer resulted in large spans and efficient bracing, contributing to achieving the feeling of spaciousness within the pavilion and an unobscured aperture to the external landscape. The design provides a private and serene home which connects with the external environment in an inner-city setting.Save this picture!© Christopher Frederick JonesA new secure timber batten entry annex flanks the existing eastern façade, allowing the house to be left open to freely ventilate, the entry stair doubles as an internal access to the lower level resulting in reduced spatial impact on floor space. It also shades the masonry from direct sun moderating internal temperature.Save this picture!© Christopher Frederick JonesThe family now benefit from a house that responds to their daily lives; the sequence of leaving for school or work and equally returning home, a common family recreation space, but also alternate spaces that can be shut down for privacy or to get away.Save this picture!© Christopher Frederick JonesVisual and physical connection to landscape and open space is a recurring theme in the design, contributing to a subtropical living experience. Close collaboration with the structural engineer resulted in large spans and efficient bracing, contributing to achieving the feeling of spaciousness within the pavilion and an unobscured aperture to the external landscape. The design provides a private and serene home which connects with the external environment in an inner-city setting.Save this picture!© Christopher Frederick JonesProject gallerySee allShow lessKanoko Building / EASTERN Design OfficeSelected ProjectsCitizenM Bowery / Concrete + Stephen B. Jacobs GroupSelected Projects Share “COPY” Australia “COPY” Save this picture!© Christopher Frederick Jones+ 22Curated by Fernanda Castro Share 2016 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/905670/gresham-street-house-jackson-teece Clipboard Gresham Street House / Jackson TeeceSave this projectSaveGresham Street House / Jackson Teece ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/905670/gresham-street-house-jackson-teece Clipboard CopyAbout this officeJackson TeeceOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsBrisbaneAustraliaPublished on November 12, 2018Cite: “Gresham Street House / Jackson Teece” 12 Nov 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowerhansgroheShowers – RainfinityGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® Premium SeriesMetal PanelsTECU®Copper Surface – Patina_VariationsBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonSkylightsVELUX CommercialModular Skylight Ridgelight in Office BuildingSwitchesJUNGLight Switch – LS PlusCurtain WallsRabel Aluminium SystemsSpider System – Rabel 15000 Super ThermalWindowspanoramah!®ah! Soft CloseWoodAustralian Sustainable Hardwoods (ASH)American Oak by ASHChairs / StoolsOKHADining Chair – BarnettMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Architects: Jackson Teece Area Area of this architecture project Year: last_img read more